Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen met betrekking tot het voeren van KVV
 

Hoe moet ik mijn hond overzetten van brok naar KVV ?    
Dit kunt u geleidelijk doen als het gaat om een pup of oudere hond, maar bij een "normale"gezonde hond, kan het ook in één keer. Vervang gewoon zijn brokken door het vers voer en houdt daarbij rekening met de richtlijnen met betrekking tot de hoeveelheid die u kunt geven. Let op met het voeren van KVV aan pups. Deze hebben een andere calcium/fosfor verhouding nodig in hun voer dan volwassen honden. Het is belangrijk om u daar goed in te verdiepen om geen groeiproblemen met de botten te veroorzaken. 

Hoeveel KVV mag mijn hond per dag krijgen ?     
Een goede richtlijn is bij een pup 40/50 gram per kilo lichaamsgewicht. Dus een pup van 8 kilo mag +/- 360 gram KVV verdeeld over een aantal porties per dag ( afhankelijk van zijn leeftijd )
Bij een volwassen hond geldt: 20/25 gram per kilo lichaamsgewicht. 

LET OP !! Dit is een richtlijn. Probeer altijd met je ogen te voeren. Bij de meeste honden moet je de ribben kunnen blijven voelen. Als je ziet dat je hond wat te veel aankomt, geef je wat minder en als hij te dun blijft, mag je wat meer voeren. Ook bij honden geldt dat ze allemaal anders zijn. De een verbrandt zijn eten sneller dan de ander.     
           
Ik ben overgestapt op KVV , maar mijn hond blijft maar overgeven en diarree hebben ?     
Als een hond altijd brokken heeft gegeten, dan zal zijn lichaam eerst gaan ontgiften als hij ineens op vers voer overgaat. Dit kan één tot twee weken duren. In sommige gevallen nog langer.     
     
Ontgiften houdt in dat je het lichaam de mogelijkheid geeft zich te ontdoen van schadelijke stoffen die zich in het lichaam hebben opgehoopt. Dit proces kan alleen maar plaatsvinden wanneer de lever de kans krijgt om "opruiming" te houden. Doordat er veel minder te verwerken "gifstoffen" worden aangevoerd dan voorheen, komt er levercapaciteit vrij om de "opruiming" te laten plaatsvinden.

Door vers vlees te voeren, zal het proces van ontgiften van start gaan. Het ontgiften kan meteen beginnen nadat je overgestapt bent, maar het kan ook een aantal dagen of weken duren voordat het begint. Na gemiddeld 3 weken tot 2 maanden is de hond volledig ontgift en voelt hij zich beter dan ooit. Het lichaam doet er alles aan de gifstoffen naar buiten te werken. Alle uitgangen van het lichaam worden daarvoor gebruikt. Tijdens dit proces kan de hond een aantal (tijdelijke) verschijnselen en klachten vertonen. Hoe puurder de voeding (dus hoe minder kunstmatige toevoegingen of andere onverteerbare voedingsstoffen), des te heftiger de verschijnselen kunnen zijn. 

Klachten die een hond kan krijgen zijn jeuk, haaruitval, schilfers in de huid, rode uitslag op de huid, een stinkende of vettige vacht,een stinkende adem, overgeven, snot-, traan- of jeukogen, oorproblemen (jeuk, ontsteking, rode huid van de oren) etc.. Héél vaak zien we wanneer een hond gaat ontgiften, dat al aanwezige huidproblemen tijdelijk erger worden en/of dat de hond héél erg gaat verharen. Na een tijdje gaat dit voorbij en ziet men dat er een volledige nieuwe, betere huid en vacht verschijnt. Ogen en oren kunnen ook vies zijn. Ook dit is tijdelijk. Ook ziet men vaak dat de honden in het begin juist meer ontlasting hebben dan normaal en dat er een soort (slijm) vliesje om de ontlasting zit. Dit is het gevolg van het feit dat ook de darmen worden gereinigd van alles wat zich daar in de loop der tijd aan de (dikke) darmwand heeft verzameld. 

Al met al zijn deze tijdelijke problemen een positieve ontwikkeling en betekent het dat het de hoogste tijd was om over te gaan op vers vlees. Ontgiften is een natuurlijk proces dat je niet moet willen vermijden of voorkomen. Laat de natuur gewoon zijn gang gaan. Je kunt de hond eventueel yoghurt geven om een gunstiger klimaat in de darmen te kweken. 

Let wel op: tijdens deze "opruiming" en ook nog een paar dagen daarna, zal de hond meer drinken dan normaal. De reden hiervan is dat de vrijgekomen afvalstoffen via de nieren het lichaam moeten verlaten. Belangrijk is dan ook dat er altijd vers water staat.     
           
Ik heb mijn hond KVV voorgezet, maar hij wil het niet eten ?     
Honden die gewend zijn aan brokken, zijn ook gewend aan alle kleur- en smaakstoffen die daarin zitten. Vers vlees heeft die stoffen niet en sommige honden willen het daarom niet meteen eten. Probeer hem eerst een dag te laten vasten ( een gezonde hond kan gemakkelijk een dag zonder eten, wel uiteraard zijn waterbak goed gevuld laten ) en geef het dan nog een keer. Haal het na 15 min. weg en biedt het opnieuw later op de dag aan. Blijft hij het weigeren, dan wil het wel eens helpen om er wat gekookt water overheen te doen , zodat er wat meer geur vrijkomt. De meeste honden zullen het dan wel gaan eten. Dan kunt u na een aantal dagen het "koken " weglaten en zal hij het ook zo eten.     
                   
Kunnen de bacteriëen in rauw vlees mijn hond niet ziek maken ?     
Nee dat is niet waar. Enkel honden die al een erg lage weerstand hebben kunnen ziek worden van rauw vlees hoewel deze kans ook erg klein is. Honden, of beter gezegd dieren in het algemeen kunnen veel beter omgaan met bacteriën dan wij mensen kunnen. Het vlees wat aan honden wordt gegeven is goedgekeurd voor menselijke consumptie en daar er zeer strenge controle op heerst is de kans dat je 'verkeerd' vlees geeft aan je hond zeer nihil. Voor parasieten in rauw vlees hoef je jezelf helemaal geen zorgen te maken, vlees vries je immers altijd in.     

Honden zijn zo gedomesticeerd, kunnen ze rauw vlees wel verteren ?     
Ja, natuurlijk kunnen ze dat. Honden leven al sinds hun ontstaan op rauwe, dierlijke voeding. Hun spijsverteringsstelsel is nog precies hetzelfde als die van de wolf. Brokken bestaan pas enkele jaren. Evolutie gaat natuurlijk niet zo snel dat hun hele spijsverteringskanaal zich daarop is gaan aanpassen. Tevens hoef je eigenlijk alleen maar naar hun gebit te kijken: het gebit van een carnivoor.     
      

© 2017 - 2021 Leudal Petfood | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel